Trauma

Wat is trauma

In de psychiatrie en psychologie wordt de term trauma gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is in dat geval zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan. Vaak geeft het naast emotionele, psychische klachten ook spanning en fysieke klachten.

Bessel van der Kolk is psychiater en schrijver van “Traumasporen”.
Hij zegt simpelweg: “Trauma is het verlies van de verbinding met het hier en nu”.

Peter Levine is de grondlegger van Somatic Experiencing en schreef  “De tijger ontwaakt” en
“De stem van je lichaam”.
Hij zegt: We spreken van trauma wanneer een gebeurtenis te snel, te plotseling of te heftig is en we daar niet adequaat op kunnen reageren. In plaats van te kunnen vechten of te vluchten kan het lichaam niets anders doen dan bevriezen.

Laurence Heller is de grondleggen van NARM en schreef  samen met Aline LaPierre het boek  “Ontwikkelingstrauma helen”. Hij zegt dat het ontbreken van menselijke basisbehoeften in het begin van ons leven invloed heeft op zelfregulatie, zelfbeeld en het vermogen tot relaties.

Gelukkig begrijpt met de laatste jaren beter wat voor effect trauma heeft op de hersenen en het autonome zenuwstelsel door o.a. de Polyvagaal theorie en andere neurowetenschappelijke inzichten. Men  snapt waarom trauma invloed heeft het gevoel van veiligheid en verbinding met onszelf en de buitenwereld. Trauma heeft invloed op lichaamsbeleving, emoties, zelfregulatie, levensenergie, spierspanning, gezondheid, gedrag en geluk.
Praten alleen werkt niet, het lichaam zal erin meegenomen moeten worden om zaken los te laten en ook nieuwe ervaringen te integreren.

In mijn praktijk komen mensen met:

  • shocktrauma zoals een ongeval, overval, medische fout, natuurramp etc.
  • emotioneel trauma zoals na een scheiding, verlies baan of huis, oorlog, een gewelddadige relatie, narcistische partner etc.
  • ontwikkelingstrauma trauma door bijvoorbeeld een afwezigheid ouder, verwaarlozing, misbruik, een zieke of getraumatiseerde ouder etc.

 

Voorbeelden van symptomen van een trauma

  • Gevoel van vastzitten, onrust, onmacht, onveilig of onbegrensd voelen,
  • angst, paniek, overmatige alertheid, prikkelbaarheid
  • Depressieve gevoelens, hartkloppingen, oppervlakkig ademen, concentratieverlies, geheugenproblemen, relatieproblemen, moeheid, krachtverlies in de spieren, slaapproblemen, darmproblemen
  • Dissociatie, gevoel dat deel van het lichaam niet van jou is
  • Vermijden, vergeten of ontkennen dat er iets gebeurd is of dat het belangrijk is

Ik waardeer de veilige ruimte, je methodieken en je respectvolle benadering enorm. In de container van onze gesprekken en de fysieke veilige ruimte die jij maakt, durfde ik te kijken naar wat ik erg eng vond. Ik ging kijken en voelen wat er met mij gebeurde rondom de dood van mijn vader. Dank hoe je me steunde en hielp. Ik voel me krachtiger en zelfverzekerder door ons werk samen!

Marie-Josee