Somatic Experiencing: SE

Wat is Somatic Experiencing (SE)

Somatic Experiencing (SE) is een psycho-somatische methode voor het helen van diverse soorten trauma’s en is ontwikkeld door Dr. Peter Levine.

Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek op diverse terreinen maar voornamelijk in de neurobiologie en wordt in steeds meer landen toegepast. De afgelopen decennia is er meer inzicht gekomen in de gevolgen van trauma in het lichaam. Een aantal onderzoekers zoals Levine, Van der Kolk, Porges, Ogden hebben aangetoond dat traumatische herinneringen anders in onze hersenen  worden opgeslagen dan gewone herinneringen.

Voor verwerking  helpt ‘anders denken’ niet. Het lichaam en het zenuwstelsel moeten worden aangesproken om de ervaring te verwerken en te integreren. SE richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma’s in ons lichaam.

Werkwijze

Somatic Experiencing is er op gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading en ontspanning kan vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren. Het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt hersteld. Op lichamelijk, mentaal en psychisch vlak word je draagkracht stapje voor stapje weer groter. Kenmerkend voor de methode is veiligheid, steun, vertragen, titreren (verkleinen), betrokkenheid, de herstelkracht van het lichaam aanspreken en hulpbronnen inzetten. Een voorbeeld van hulpbronnen kan humor zijn, gronding, ondersteuning ervaren, een fijne plek of prettige herinnering. Naast gesprekken kan er gewerkt worden met ondersteunende aanraking of oogbewegingen. Altijd gekleed en op basis van toestemming en afstemming.

Wat het oplevert

De meeste mensen ervaren dat er stapje voor stapje weer rust, ontspanning, kracht en vertrouwen  ontstaat en daardoor klachten verminderen of verdwijnen. Het kan zijn dat je weer duidelijk je grenzen voelt en kunt aangeven, je zelfrespect en zelfvertrouwen vergroot wordt, je meer veerkracht hebt om je leven aan te gaan en je meer plezier & levensenergie ervaart.

Praktisch

Een sessie duurt tussen 1 en 1,25 uur. We maken daar vooraf afspraken over. Soms geeft het lichaam duidelijk aan dat het genoeg is en duurt de sessie iets korter. We eindigen de sessie op zo’n manier dat je zo ontspannen mogelijk naar huis gaat.

Bij een enkelvoudig trauma kunnen enkele (tussen 3 en 6) sessies voldoende zijn. Bij een opstapeling van trauma’s of een ontwikkelingstrauma is een behandeltraject langduriger.

Ik heb je inzet en begeleiding als zeer prettig, deskundig en betrokken ervaren. Tijdens het traject realiseerde ik me dat er trauma’s uit het verleden speelde in mijn huidige leven. Wat ik bijzonder vond is dat je met behoud van professionaliteit ook wat relevante persoonlijke ervaringen hebt willen delen. Dit heeft me geholpen om bepaalde zaken meer in perspectief te plaatsen. Ik heb zo veel meer zelf inzicht gekregen in denken -voelen en doen, dat het als een enorme verlichting en bevrijding voelt. Ik maak nog steeds stappen om op een relaxte en positieve manier in het leven te staan.     

Lisette