NeuroAffective Relational Model: NARM

Wat is NARM?

Het NeuroAffective Relational Model is ontwikkeld door de psycholoog Laurence Heller. Het is een methode die zich richt op relationeel, hechtings- en ontwikkelingstrauma.

Als foetus en in de eerste levensjaren ben je heel afhankelijk van de zorg en aandacht van je ouders of verzorgers. Als er niet voldaan wordt aan de menselijke basisbehoeften, voel je je bedreigd, onveilig en angstig. Je vormt dan overlevingsstrategieën die je vaak in je verdere leven onbewust blijft toepassen.

De overlevingsstrategieën kunnen ervoor zorgen dat je het moeilijk vindt om relaties aan te gaan, je behoeftes te uiten, goed af te stemmen op anderen, andere mensen te vertrouwen, jezelf te zijn of je hart te openen voor liefde en seksualiteit. Dit heeft een grote invloed op het contact met jezelf, anderen, je omgeving en emoties.

NARM werkt vanuit het hier en nu, het gezonde volwassen deel en neemt als uitgangspunt de diepe wens van de cliënt. De ontwikkelaar van de methode spreekt van een organische impuls als brandstof, zoals in het citaat hiernaast is beschreven:

In ons allemaal is een spontane beweging naar verbinding, gezondheid en levendigheid. Ongeacht hoe teruggetrokken en geïsoleerd we zijn geraakt of hoe ernstig het trauma is wat we hebben opgedaan. Op het diepste niveau, net zoals een plant spontaan naar het daglicht beweegt, is er in ons allemaal een impuls om naar verbinding en heling te bewegen.

Laurence Heller