Traumatherapie
Traumatherapie
Soms weet je dat je iets heftigs hebt meegemaakt en vaak ben je je er niet of nauwelijks van bewust dat een gebeurtenis uit het verleden zoveel impact kan hebben op je leven. De gevolgen van een trauma worden vaak pas veel later merkbaar. Een trauma wordt vaak onbegrepen en soms zelfs genegeerd, wat grote gevolgen kan hebben, zowel geestelijk als lichamelijk.
Er kan op diverse manieren gewerkt worden met trauma’s. De aanpak is mede afhankelijk of het om een enkelvoudig shocktrauma, complextrauma, emotioneel trauma of ontwikkelingstrauma gaat.
Lies heeft zich gespecialiseerd in het werken met Somatic Experiencing, NARM, EMI en oefeningen om het zenuwstelsel te kalmeren uit de Polyvagaal theorie. Lies assisteert in de opleiding tot SE therapeut en mag leersessies geven aan studenten van deze trauma opleiding.
Werkwijze
Somatic Experiencing is er op gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading en ontspanning kan vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren. Het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt hersteld. Op lichamelijk, mentaal en psychisch vlak word je draagkracht stapje voor stapje weer groter. Kenmerkend voor de methode is veiligheid, vertragen, titreren (verkleinen), steun, betrokkenheid, de herstelkracht van het lichaam aanspreken en hulpbronnen inzetten. Een voorbeeld van hulpbronnen kan humor zijn, gronding, ondersteuning ervaren, een fijne plek of prettige herinnering. Naast gesprekken kan er gewerkt worden met ondersteunende aanraking of oogbewegingen. Altijd gekleed en op basis van toestemming en afstemming.
Wat het oplevert
De meeste mensen ervaren dat er stapje voor stapje weer rust, ontspanning, kracht en vertrouwen ontstaat en daardoor klachten verminderen of verdwijnen. Het kan zijn dat je weer duidelijk je grenzen voelt en kunt aangeven, je zelfrespect en zelfvertrouwen vergroot wordt, je meer veerkracht hebt om je leven aan te gaan en je meer plezier & levensenergie ervaart.
Praktisch
Een sessie duurt maximaal 1 uur. Soms geeft het lichaam duidelijk aan dat het genoeg is en duurt de sessie iets korter. We eindigen de sessie op zo’n manier dat je zo ontspannen mogelijk naar huis gaat.
Bij enkelvoudig trauma zijn enkele sessies vaak voldoende. Bij ontwikkelingstrauma of een opstapeling van trauma’s is een behandeltraject langduriger.
Trauma is geen psychologisch, maar in de eerste plaats een biologisch verschijnsel. Door de taal van ons lichaam te leren spreken, kunnen we ons lichaam helpen zichzelf te genezen.
Op de basisschool ben ik gepest en ik dacht dat ik dat te boven was. Ik had niet door hoe ik mijn lichaam op slot had gezet en veel uit de weg ben gegaan, met name in relaties. Het was heel bijzonder en prettig hoe Lies me met simpele oefeningen me meer in contact heeft gebracht met mijn lichaam. Ik voel me krachtiger en heel. Van daaruit ontstond een andere kijk op mijn verleden en kon ik zaken los laten. Ik sta nu anders in het leven en in relaties.