Somatic Experiencing (SE)

 

Wat is Somatic Experiencing (SE)

Somatic Experiencing (SE) is een psycho-somatische methode voor het helen van diverse soorten trauma’s en is ontwikkeld door Dr. Peter Levine. Het is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek op diverse terreinen maar voornamelijk in de neurobiologie. Het wordt in steeds meer landen toegepast. De afgelopen decennia is er meer inzicht gekomen in de gevolgen van trauma in het lichaam. Een aantal onderzoekers (Levine, Van der Kolk, Porges, Ogden) hebben aangetoond dat traumatische herinneringen anders in onze hersenen  worden opgeslagen dan gewone herinneringen.  Voor verwerking  helpt ‘anders denken’ niet. Het lichaam en het zenuwstelsel moeten worden aangesproken om de ervaring te verwerken en te integreren. SE richt zich in de eerste plaats op de effecten van trauma’s in ons lichaam.

Werkwijze

Somatic Experiencing is er op gericht om op zorgvuldige wijze, zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading en ontspanning kan vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren. Het zelf genezend vermogen van het lichaam wordt hersteld. Op lichamelijk, mentaal en psychisch vlak word je draagkracht stapje voor stapje weer groter. Kenmerkend voor de methode is veiligheid, vertragen, titreren (verkleinen), steun, betrokkenheid, de herstelkracht van het lichaam aanspreken en hulpbronnen inzetten. Een voorbeeld van hulpbronnen kan humor zijn, gronding, ondersteuning ervaren, een fijne plek of prettige herinnering. Naast gesprekken kan er gewerkt worden met ondersteunende aanraking of oogbewegingen. Altijd gekleed en op basis van toestemming en afstemming.

Wat het oplevert

De meeste mensen ervaren dat er stapje voor stapje weer rust, ontspanning, kracht en vertrouwen  ontstaat en daardoor klachten verminderen of verdwijnen. Het kan zijn dat je weer duidelijk je grenzen voelt en kunt aangeven, je zelfrespect en zelfvertrouwen vergroot wordt, je meer veerkracht hebt om je leven aan te gaan en je meer plezier & levensenergie ervaart.

Praktisch

Een sessie duurt maximaal 1,5 uur maar meestal 1 uur. We maken daar vooraf afspraken over. Soms geeft het lichaam duidelijk aan dat het genoeg is en duurt de sessie iets korter. We eindigen de sessie op zo’n manier dat je zo ontspannen mogelijk naar huis gaat.

Bij enkelvoudig trauma zijn enkele sessies vaak voldoende. Bij ontwikkelingstrauma of een opstapeling van trauma’s is een behandeltraject langduriger.

Element Coaching & Therapie

Contact

Lies Dekkers
tel. 06-36177724
lies.dekkers@elementcoach.nl

Adres

Boerhaavelaan 50
5644 BE Eindhoven