Nieuwsbrief Element
najaar 2014
Lies Dekkers
Vergeven is loslaten
Onlangs heb ik een geweldige scholingsdag gehad over Vergeving, gegeven door de zeer deskundige Willem Glaudemans.

“ Vergeven is het loslaten van alle hoop op een beter verleden”.

Ik ontdekte dat het een misvatting is dat vergeven over de ander gaat, het gaat over jou. Zolang we met de dader bezig blijven, komen we niet echt toe aan ons eigen proces, onze pijn, ons verdriet. Dat innerlijke proces gaat over het loslaten van wraak, haat, slachtofferschap en oordelen. Het is een innerlijk proces en kan los staan van verzoenen. Je hoeft niet goed te keuren wat de ander gedaan heeft of de relatie te herstellen. Zelf heb ik ervaren hoe bevrijdend vergeven is. Op die dag heb geleerd om mensen in een sessie te begeleiden bij vergeving van de ander of zichzelf. Als je vast zit in schuld, schaamte of slachtofferschap dan nodig ik je uit contact met me op te nemen.
Word Wakker en laat los!
7 t/m 9 november
Last minute korting, er kunnen nog enkele mensen mee
Voor het 5e jaar geef ik samen met Gert Verkade Word wakker weekenden in de Eifel op landgoed Hindeheuvel.
Het najaarsthema gaat over loslaten in alle facetten, zoals gedachtes, oordelen, ideeën, spanning, gewoontes en gedrag.
Wat kan je dat opleveren? Rust, balans, kracht, ontspanning, richting, ruimte en energie.
Het programma is zodanig dat het geschikt is voor mensen die:
· Het dagelijks leven een weekend willen loslaten
· Stressgerelateerde klachten hebben
· Op zoek zijn naar rust en balans (vastzitten)
· Veel moeten van zichzelf
· Een periode of situatie willen afronden
Mocht het thema je aanspreken dan horen wij het graag en voel je vooral ook vrij om anderen hierop te attenderen. Meer info en aanmelden op www.wordwakker.com
Informeer bij Gert of mij voor de last minutekorting.
Een nieuwe ademtraining op Venwoude
“Zijn + Doen = Leven”
Van vrijdagavond 14 tot zondagmiddag 16 november aanstaande op Centrum Venwoude te Lage Vuursche samen met ademtrainster Wil Baas.
Met ZIJN en DOEN bedoelen we dat er twee verschillende opties zijn om het leven te benaderen en die samen een optelsom zijn van wat LEVEN heet. We denken vaak dat we het leven kunnen sturen, niets blijkt minder waar.
Veel in het dagelijks leven IS zoals het is. De kunst is om in je kracht en ontspanning te blijven, aanwezig te zijn als het lastig gaat of juist als het heel erg leuk is. Dit alles vraagt om in het moment te ZIJN.
Daarnaast vraagt het leven om duidelijkheid, richting en actie. In het leven gaat het over de verbinding tussen dit ZIJN en DOEN.
Voor de een is een volgende stap stil zijn, wachten en onderzoeken wat er komt, voor een ander is het in actie komen, een eerste stap durven zetten op onbekend terrein. Door middel van ademwerk, lichaamsgerichte structuren, meditatie en coaching vind jij de balans en verbinding tussen doen en laten, binnen en buiten, jij en de ander. Het maakt voor de Verdieping niet uit of je al ervaring hebt met lichaamsgericht werken of niet.
Meditatief Ademwerk maakt je weg vrij naar een vol leven en het geven van jouw unieke bijdrage aan de wereld!
MOOP training
Motiverende Gespreksvoering, de kracht van motiveren
Aangezien we in november nog enkele plekken beschikbaar hebben, bieden wij deze training aan voor een zeer gereduceerd tarief, informeer direct.
Data: 4/11 – 18/11 en 2/12 2014.
Motiverende Gespreksvoering (MGV) is een bewezen effectieve en op samenwerking gerichte gespreksstijl die iemands eigen motivatie en bereidheid tot veranderen versterkt.
MGV is in de jaren 80 ontwikkeld door Miller en Rollnick in de verslavingszorg. Kort daarna werd MGV met succes toegepast in de algemene gezondheidszorg waar gedrag en leefstijl bepalend zijn voor de gezondheid van mensen. Momenteel wordt MGV veel breder ingezet in alle sectoren waar professionals werken met mensen die (gedrags) veranderingen in gang willen zetten, zoals in het onderwijs, coaching, de schuldsanering en in de reïntegratiebranche. Uit wetenschappelijk onderzoeken die volgden blijkt dat het de meest effectieve gespreksstijl is om in te zetten als gedragsverandering wenselijk is en als je leefstijlverandering in gang wil zetten.
De kracht van MGV is dat je leert sturen op zelfsturing en het kan inpassen in je eigen reeds bestaande manier van werken.
Kijk op de site voor meer info, andere trainingen of andere data en aanmelding.

“The best things in life are not things”
Nieuwtjes
  • Voor iedereen die meer wil lezen over vergeving enkele boekentips
    • Boek van vergeving; een gids van wond naar wonder, Willem Glaudemans
    • Het wonder van vergeving, een werkboek, Willem Glaudemans
    • Het boek van vergeving, Desmond & Mpho Tutu
    • Boos, boosheid erkennen, begijpen en loslaten, Riekje Boswijk
  • Voor vergeven en loslaten is moed nodig en daarbij kan ieder mens steun gebruiken. Bill Withers zingt in Grandma’s hands de zin: ” Grandna hands picked me up every time I fell”. www.youtube.com/watch?v=qv5pagal-ls
Geniet van de herfst met al zijn kleuren
Lies Dekkers
lies.dekkers@elementcoach.nl
06-36177724